måndag 16 januari 2012

Personlig assistans, vad ingår?

Dagens diskussion: Sex för människor med funktionsnedsättning. Det pratade vi om idag på Handikappkunskapen. Och det är sjukt svårt det där, alla tycker ju i princip olika.
Men alla har ju rätt till att ha sex. Människor med någon funktionsnedsättning har varken mer eller mindre rätt till sexuell tillfredsställelse.

I assistanslagstiftningen står det inte vad en assistent får och inte får göra. Man ska hjälpa brukaren med de grundläggande behoven, men vad just de grundläggande behoven är står inte i lagen. Dels för att alla har olika behov. Men det kan ALDRIG ingå i en assistents arbetsuppgifter eller krävas att assistenten ska ge assistans i sexuella situationer mot sin vilja. Men man kan som assistent frivilligt ge den sortens assistans.

I Danmark kan man som funktionshindrad få hjälp av staten att kunna komma i kontakt med prostituerade. Men de ska ju inte ha mer rätt än andra människor att ha sex.

Aa, ett svårt ämne. Ska man anpassa sexleksaker till funktionshindrade? Hur långt ska man gå i att assistera? Kan dem överhuvudtaget ha sex? Kan de tillfredsställa sig själva genom onani? Om inte, hur ska de tillfredsställa sig? Ska dem få skaffa barn?

Det finns de assistenter som assisterar i sexuella situationer. Det kan va från att räcka dem en dildo till samlag. Som sagt så är det ju upp till assistenten i fråga.

Det är inte så lätt att vara personlig assistent som alla tror. Man ska veta vad man har för skyldigheter och rättigheter och kunna sätta gränser. Så det så!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar